Posted on , Updated On Leave a comment

20 Senarai Servis Delivery Makanan Baharu

Sharing Is Caring!

Sebelum itu kami nak cerita tentang Foodah | Halal Homemade Food Marketplace

Hari ini kami nak share list delivery makanan yang boleh dapat secara online. Kami di Foodah juga menyediakan platform jual beli makanan secara percuma kepada peniaga. Tiada registration fees, tiada komisen.

Jadi harga makanan di platform kami lebih murah berbanding lain. Untuk pembeli boleh lah membeli di Foodah juga ya.

Walaupun begitu kami tetap nak kongsi senarai delivery makanan  yang ada. Ini kerana sebagai Peniaga, ambil peluang keemasan ini untuk iklankan produk anda di pelbagai platform. Ini bagi meningkatkan marketing produk anda!

Untuk buyer kami rasakan list ini sangat membantu untuk buyer dapatkan keperluan harian. Jangan lupa usha Foodah dulu ya :D.

Sesiapa yang berminat untuk menjual atau membeli di Foodah boleh dapatkan Foodah Apps di Google Play Store atau boleh akses menerusi website kami di https://fooodah.my

Tak lupa juga kepada Fried Chillies yang menjadi sumber inspirasi kepada kami untuk membuat listing food delivery services ini. Cuma kami view dari pandangan seller dan juga buyer :D

Bagi yang inginkan service mereka dimasukkan sekali boleh email kami di sales@biz.foodah.my

Delivery Makanan (Ada yang offer barang dapur juga, Sila baca ya nota kaki)

1. nakmakan

Website: https://nakmakan.com.my/
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : https://nakmakan.com.my/terma-dan-syarat 3% charge
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Halal sahaja
Nota Kaki : User friendly

2. Fashion Valet Bazaar

Website: https://www.fashionvalet.com/fvbazaar
Area: Satu Malaysia
Syarat-syarat berniaga : https://www.fashionvalet.com/fvbazaar/tnc Free
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Halal sahaja
Nota Kaki : Sangat User/Buyer/Seller friendly, tapi function simple jelah free kan :D. Cantik

3. Plats / Platform Selangor

Website: https://www.plats.com.my/
Apps : Tiada
Area: Selangor
Syarat-syarat berniaga : tak jumpa kat website! boleh daftar kat sini Google Form
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Halal
Nota Kaki: Official dari kerajaan Selangor! Waktu Tempahan mula bergantung kepada kedai

4. Sama Sama Lokal (Maybank)

Website: Sama Sama Lokal
Apps : Tiada
Area: Satu Malaysia
Syarat-syarat berniaga : PDF Free
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Mixed Halal + Non Halal
Nota Kaki: Sangat-sangat Simple function, banyak list business profiles dan juga peniaga sayuran dari Genting Highlands. Design kemas. Maybank bagi free delivery 10KM :D

5. Watsapkita

Website: https://watsapkita.my/
Apps : Tiada
Area: KL, Selangor, Sarawak
Syarat-syarat berniaga : https://watsapkita.my/faq-penjual/ Pendaftaran RM80, Komisyen 10%
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Halal
Nota Kaki: Fungsi lengkap order, online payment, runner integration. Design kemas dan User friendly. Banyak peniaga juga.

6. Selera Lazada

Website: Selera Lazada
Apps : Lazada
Area: Depends kepada lokasi peniaga, nampak ada seller KL, Selangor, penghantaran berdekatan sahaja.
Syarat-syarat berniaga : Syarat Musim PKP Free.
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Halal
Nota Kaki: Fungsi lengkap order, online payment, runner integration. Masih tak banyak pilihan.

7. Beep It

Website: https://beepit.com
Apps : –
Area: Satu Malaysia
Syarat-syarat berniaga : Kurang jelas.
Harga Makanan: Mahal
Diet : Halal + Non Halal
Nota Kaki: Fungsi lengkap order, online payment, runner integration. Banyak pilihan

8. cyberjayafarmersmarket

Website: Cyberjaya Farmers Market
Apps : –
Area: Cyberjaya
Syarat-syarat berniaga : Kurang jelas.Kalau jual makanan & minuman kena ada suntikan Typhoid ada link untuk register direct ke google form Google Form
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Nampak macam halal jer kurang jelas.
Nota Kaki: Fungsi lengkap order, online payment. Kurang pilihan. Boleh beli barang dapur juga. Barang basah

9. Ezi2 Bazar

Website: https://ezi2bazar.com
Apps : –
Area: Satu Malaysia
Syarat-syarat berniaga : https://ezi2bazar.com/packages/ mahal untuk long term listing. 3 hari jer percuma.
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Nampak macam halal jer kurang jelas.
Nota Kaki: Masih kurang pilihan, boleh beli selain makanan, barang dapur, pakaian, cari pekerjaan, service. Sistem menarik, Design menarik

10. Baaazaaar

Website: https://baaazaaar.my/ kena guna kat mobile sahaja, rasanya sebab support mobile view.
Apps : –
Area: KL, Selangor, Putrajaya
Syarat-syarat berniaga : Scroll kat website dia tu. Ada harga ya bermula dari RM30 sebulan. makin lama sewa tapak makin murah harga sehari.
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Nampak macam halal jer kurang jelas.
Nota Kaki: Masih kurang pilihan, boleh beli selain makanan, barang dapur, pakaian, kuih. Design menarik, kena scroll untuk tengok tapak-tapak macam kita pergi bazaar lah tp penatlah nak mencari :D

11. Tapau Je

Website: https://tapauje.my/
Apps : Tapau Je
Area: Satu Malaysia
Syarat-syarat berniaga : Tak jelas
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Ada label Halal
Nota Kaki: Design menarik, user friendly, harga makanan menarik, full ordering system

11. Bazar.delivery

Website: https://bazar.delivery/
Area: 1 Malaysia
Syarat-syarat berniaga : PDF ada promote time ramadan, transaksi murah 25% (rm0.30 hingga rm1.30) lepas Ramadan naik rm1.50
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Tak clear nampak cam halal
Nota Kaki : User friendly, delivery 5km, harga berpatutan

12. Beli Je

Website: https://beli.je
App : Shiroipay

Area: 1 Malaysia
Syarat-syarat berniaga : https://beli.je/tnc transaksi RM2.50 flat rate
Harga Makanan: Berpatutan
Diet : Tak clear nampak cam halal
Nota Kaki : User friendly, neat design, harga berpatutan, macam-macam produk selain daripada makanan, user friendly, cuma lokasi filter tak jumpa.

13. Shopper 365

Website: https://www.shopper365.com.my/
App : –
Area: 1 Malaysia
Syarat-syarat berniaga : untuk masa ini memang produk mereka
Harga Makanan: Berpatutan, makana frozen lah tapi
Diet : Halal certified
Nota Kaki : User friendly, neat design, makanan frozen, free delivery dalam Klang Valley, ada flash sales

14. Bazaar Rakyat

Website: https://bazaar-rakyat.com/
App : –
Area: 1 Malaysia
Syarat-syarat berniaga : https://selangor.bazaar-rakyat.com/terma-syarat/ registration fee ada dua versi. Free & RM60
Harga Makanan: Berpatutan,
Diet : nampak halal
Nota Kaki : User friendly, neat design, kurang pilihan

15. Bazar COD

Website: https://www.bazaarcod.com/
App : –
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : https://www.bazaarcod.com/vendor registration fees + review package by Mawar Rashid RM400
Harga Makanan: Mid Range,
Diet :  Halal
Nota Kaki : Too simple. Nasib baik ada review kalau tak rasa macam too expensive for seller.

16. Eatzeely

Website: https://eatzeely.com/
App : –
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : Tak jelas
Harga Makanan: Mid Range,
Diet :  Mixed Halal & Non Halal
Nota Kaki : Nice design, full ordering system, not many choice

17. Lele

Website: https://lele.my
App : –
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : Free posting, semua handle by seller
Harga Makanan: Mid Range,
Diet :  Macam halal jer
Nota Kaki : Nice design, many choice 365++, user friendly, got stories for engagement.

18. Kami Kita

Website: https://kami-kita.com/
App : –
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : Tak Clear
Harga Makanan: Mid Range,
Diet :  Macam halal jer
Nota Kaki :  Full ordering system, makanan not many choice nampak biskut aja, got other items for fashion, health, buy and contribute to charity!good vendor brands

19. Putra Food

Website: https://www.putrafood.com/
App : –
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : Hanya produk putrafood
Harga Makanan: Mid Range,
Diet :  Halal certified
Nota Kaki :  Full ordering system, precooked dengan paste

20. Asian Taste

Website: https://delivery.theasiantaste.com

App : –
Area: KL & Selangor
Syarat-syarat berniaga : Hanya produk asian taste, tiada produk luar
Harga Makanan: Mid Range,
Diet :  Halal certified
Nota Kaki :  Full ordering system, brand-brand Asian Taste, banyak pilihan, tapi website dia macam tak berapa nak update kurang gambar makanan walaupun banyak menu

Leave a Reply